Почетна Вести СОВЕТНИКОТ НА ВАРТОЛОМЕЈ: Писмото на 60 монаси, не е официјален став на Света Гора
СОВЕТНИКОТ НА ВАРТОЛОМЕЈ: Писмото на 60 монаси, не е официјален став на Света Гора

СОВЕТНИКОТ НА ВАРТОЛОМЕЈ: Писмото на 60 монаси, не е официјален став на Света Гора

267
0

Советникот на патријархот Вартоломеј, Јован Хрисавгис коментирајќи го неодамнешното писмо на 60 светогорски монаси, во кое тие го критикуваат Соборот на Крит, нарекувајќи го “разбојнички” и “антиправославен” и повикуваат да не се споменава на богослужебите името на Вселенскиот патријарх Вартоломеј, тврди дека тоа писмо не ја одразува позицијата на целата светогорскиот заедница.

sveta gora-Секоја институција и поединец може да даде оценка за Светиот и велик собор. Оваа проценка беше составен дел од предсоборниот процес и процесот на донесување на соборот. Но понекогаш се потребни и појаснувања. Важно е да се напомене дека и покрај позициите на одделни светогорци, заедницата на Света Гора всушност го поддржа соборот. Вселенскиот патријарх и предложи на Света Гора да испрати свој претставник на Крит во составот на официјалната делегација на Вселенска патријаршија Во одговор на поканата Атонска заедница, која ја сочинуваат монашки институции на Атон, официјално избра свој делегат за Светиот и велик собор. На овој начин архимандрит Тихон, игумен на манастирот Ставроникита, присуствуваше на Светиот и велик собор. На овој начин Света Гора не само што го поддржа, туку и беше претставена на Светиот и велик собор, вели советникот на Вартоломеј.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *