Почетна Вести СОЛУНСКИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ: Соборот е неопходен
СОЛУНСКИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ: Соборот е неопходен

СОЛУНСКИОТ БОГОСЛОВСКИ ФАКУЛТЕТ: Соборот е неопходен

88
0

vselenskia sobor 1Богословскиот факултет на Солунскиот универзитет го повика сите поглавари на помесните Православни цркви да се надминат, да покажат чувство на одговорност и да учествуваат на Сеправославниот собор закажан на Крит за 16 јуни.

Професорите и студентите на факултетот оценуваат дека несогласувањата и повиците за откажување на Соборот сериозно се заканува да го наруши единството на Православната црква, потенцирајќи дека сите токму собори, од првиот Апостолски собор наваму биле свикуваат кога во животот на Црквата и во нејзиното сведоштво во светот се јавуваат сериозни проблеми кои се решавале на соборен начин

– Забелешките и предлозите на помесните Православни Цркви во текстовите не се пречки за одржување на Соборот, напротив, токму тие го прават потребен, на него да се дискутираат решенија за олеснување внатрешниот дијалог, стои во соопштението на Богословски факултет од Солун.

/РЕЛИГИЈА.МК

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *