Почетна Верски туризам Софиската Синагога трета најубава во светот
Софиската Синагога трета најубава во светот

Софиската Синагога трета најубава во светот

250
0

Еврејската синагога во Софија е меѓу трите најубави синагоги во светот. Рангирањето на еврејските храмови, што го направил светскиот туристички сајт, „Culture Trip“, ја вброил Синагогата во Софија на трето место.

Синагогата во Будимпешта
Синагогата во Будимпешта

На второто место е Големата синагога во Будимпешта. Таа воедно е и најголемиот еврејски молитвен храм во цела Европа. На служба во него можат да се соберат и 3000 луѓе. Изградена е во 1859 година.

Синагогата во Санк Петерсбург
Синагогата во Санк Петерсбург

Според сајтот, најубава Синагога во светот е Големата Синагога во Санк Петерсбург во Русија. Изградена е во 1893 година. Целосно е реставрирана во 2003 година.

Бугарската Синагога во Софија официјално е отворена во 1909 година.

Интересен момент е што во ова рангирање на „Culture Trip“ нема ниту една Синагога од Изграел.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *