Почетна Вести Свет Скандалозна одлука на Руската црква – упадна во јуриздикцијата на Александриската патријаршија
Скандалозна одлука на Руската црква – упадна во јуриздикцијата на Александриската патријаршија

Скандалозна одлука на Руската црква – упадна во јуриздикцијата на Александриската патријаршија

734
0

Нова 2022 година ќе биде уште една година на предизвик за Православниот свет, бидејќи почнува за најавата за нов раскол поради упадот на Руспаката Православна Црква во јуриздикцијата на древната Александриска патријаршија.

На два дена пред Нова Година Синодот на РПЦ донесе скандалозна одлука за превласт и созфавање своја јуриуздикција во неколку африкански држаи.

Руската црква одличи под своја јуриздикција да прими 102 клирици на Александриската патријашрија, кои претходно ги мотивираше да се противат на Александриската патријашрија која призна автокефалноста на Украинската прваославна црква.

Патријаршискиот егзархат на Руската црква што во Аврика го создава РПЦ ќе се состои од две епископати на Северна и на Јужна Африка.

Оваа одлука на РПЦ е една од најскандалозните во последно време бидејќи во пракса создава внатрешен раскол во Африка каде локаните свештеници сега нема да сослужуваат едни со други.

За раководител на Афиканскиот егзархат на Црковна Москва е назначен Архиепископот на Ереван и Ерменија Леонид, со титула Клински, на Каиро и Северноафрикански патријаршиски егзарх на цела Африка.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *