Почетна Вести Христијанство Синодот го потврди 18 октомври за соборна прослава на илјадагодишнината на Бигорскиот манастир
Синодот го потврди 18 октомври за соборна прослава на илјадагодишнината на Бигорскиот манастир

Синодот го потврди 18 октомври за соборна прослава на илјадагодишнината на Бигорскиот манастир

223
0

18 Октомври 2020 ќе биде историскиот датум на кој МПЦ-ОА и Бигорската Обител  ќе го одбележат историскиот настан 1000 години од основањето на Бигорскиот манастир.

Овој датум го потврдил и Синодот на последната Синодска седница, одржана на 6 февруари 2020 година.

Датумот бил утврден на предлог на Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј.

-Освен централната прослава на 18 октомври, предвидени се и други манифестации по повод илјадагодишнината, за кои јавноста дополнително ќе биде известена“, стои во   соопштението  од канцеларијата на Светиот Архиерејски Синод на МПЦ-ОА.

Инаку овој датум – 18 октомври претходно беше договорен помеѓу Архимандрит Партениј, и Митрополитот Тимотеј, на нивната заедничка средба во митрополитското седиште во Охрид, на 29 јануари оваа година.

-Да Му благодариме на нашиот милостив Спасител, Господ Исус Христос и Неговиот чесен Претеча и Крстител, Свети Јован, што нѐ удостоја во наше време и од нашите генерации да биде прославен величествениот јубилеј на славното Бигорско Светилиште!, велат од Бигорски.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *