Почетна Вести Христијанство Синдикатот на свештеници на БПЦ бара автокефалност за МПЦ
Синдикатот на свештеници на БПЦ бара автокефалност за МПЦ

Синдикатот на свештеници на БПЦ бара автокефалност за МПЦ

473
0

Синдикатот на свештеници на Бугарската Православна Црква го повика Синодот да ја признае автокефалноста на МПЦ-ОА и така вистински да се дефинира како „Мајка Црква“.

-На состанокот на синдикатот вечерта по одлуката на Синодот на БПЦ беше категорично одлучено со 100% согласност од свештениците дека Бугарската Православна Црква, како „Мајка Црква“ треба да ја препознае и признае автокефалноста на Македонската Православна Црква, изјавил за бугарските медиуми, Христо Латинов претставник на Синдикатот.

-Категорично сметаме дека БПЦ не го направи неопходното, тоа е еден вид предавство кон БПЦ. Таа архиепископија е дел од БПЦ, од друга страна јас сум апсолутно убеден дека Цариградската патријаршија ќе биде благонаклонета кон МПЦ да и ја даде автокефалноста, вели Латанов.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *