Почетна Верски буквар Што треба да правите за велигденскиот пост?
Што треба да правите за велигденскиот пост?

Што треба да правите за велигденскиот пост?

2.55K
0

Во недела е прочка последниот ден пред почеток на велигденскиот пост. Од понеделник, 14 март почнува постот и трае се до 30 април, а годинава според календарот на МПЦ, Велигден е на 1 мај.

Кумановско-осоговската епархија издаде мал интернет прирачник за однесувањето за време на Велигденскиот пост. Иконографот за седумте седмици и календар за деновите од постот е достапен за преземање од интернет.

Во него се забележани најважните карактеристики на секој ден од постот. Во Календарот, во последната десна крајна колона ќе ги најдете правилата за искрана за време на постот.

На овај начин од оваа епархија очекуваат дека ќе им помогнат на верниците во деновите на пост.

Овде можете да го преземете „Прирачникот за пост“, како и „календарот“

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *