Почетна Анализа Штедливиот Патријарх
Штедливиот Патријарх

Штедливиот Патријарх

665
0

„Религија.мк“ во еден краток фељтонски серијал ќе ви пренесе еден апсект од животот на Патријархот Павле, прикажан преку настани од неговиот живот, кои се прераскажуваат во црковните кругови на СПЦ, но и на останатите православни цркви. Во наредните денови ќе можете да прочитате за „случки од животот на Патријархот Павле“.

(седмо продолжение)

Штедливост

Градимир Станиќ, управител на патријаршиската печатница раскажува:

pavle patrijarh 1-Тој сам си ги набавува книгите. Листовите кои што ги испишува, речиси немаат празен простор, растојанието меѓу редови е минимално. Не сака без потреба да губи време со често вметнување на хартија во машината за пишување. Покрај тоа штеди хартија – така научил, бидејќи порано таа била многу скапа. А неговите текстови се толку чисти, така што пред печатење на нив нема што да се прави. Колегите раскажуваат како буквално се придржува кон Господовата молитва: “… лебот наш насушен дај ни го денес …”. На крајот на ручекот внимателно собира секоја трошка …

(продолжува)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *