Почетна Проповеди Семејства без иднина не се перспектива ни за државата ни за Црквата
Семејства без иднина не се перспектива ни за државата ни за Црквата

Семејства без иднина не се перспектива ни за државата ни за Црквата

939
0

Јосиф, Митрополит Тетовско – гостиварски, Успение на Пресвета Богородица, 2016 Лешок

Возљубени во Господа,

Денеска е празник и на овој прекрасен манастир, историскиот сведок за православието на овие простори, празник на Лешок и Тетово, но и на многу населби и краеви во Македонија и ширум христијанскиот свет. Денеска, чествувајќи го споменот на успението на Мајката Божја – Пресвета Богородица, имаме можност уште еднаш да се потсетиме на големата тајна на успението, на заспивањето во Господа, што, всушност, и претставува смртта за нас православните христијани. Ние заспиваме, за да се разбудиме во вечноста, во денот што не престанува и не заоѓа, во денот на радоста и блаженството, во денот на незаодната светлина, во денот без маки и страдања, во денот кога ќе се реализираат секоја утеха, секоја надеж, ќе се осмисли секој  подвиг – во осмиот невечерен ден, како што го нарекува Црквата, односно во вечноста.

13Денеска е прилика, покрај тоа што ќе си спомнеме за улогата и значењето на Пресвета Богородица во животот и постоењето на човештвото, за значењето и улогата на Мајката Божја во спасението на човечкиот род, да се присетиме токму на значењето на зборот мајка и на улогата на мајката во историјата на човековото постоење.

Зборот мајка е голем и свет! Мајката раѓа нови човечки суштества, мајката се жртвува, мајката постојано се дава себеси за своите деца и за своето семејство. Мајката ги заслужува најголемата љубов, најголемото внимание и најголемата почит. Бог ја дарувал, уште при создавањето, жената со дарот на мајчинството – да раѓа и да биде мајка. А дарот да мајчинството, подразбира да биде воспитателка да децата. Но ако е голема секоја мајка, тогаш колку е поголема Мајката на Синот Божји – Мајката на Спасителот на светот? Колку е повозвишена Онаа преку која во светот слегол Синот Божји, која, преку богораѓањето, постанала Богородица, прва од сите родени на земјата – прва, оддесно на Бога – што се гледа и по нејзиното место на иконостасите во православните храмови.

10Спомнувајќи си за мајката и мајчинството, неминовно е да си спомнеме и за семејството, кое било и останува основна келија, било и останува основниот и најглавен извор за општествената и црковната заедница. Денес многу повеќе се планира и зборува за сите други прашања и проблеми во животот, отколку што се размислува за состојбите и потребите на семејството. Ако семејството е основна клетка и на општеството и на Црквата, тогаш крајно е да сфатиме дека семејства без иднина не се перспектива ни за државата ни за Црквата. Затоа помладите генерации треба што посериозно да го разберат проблемот со наталитетот, со воспитувањето и воопшто со улогата и местото на семејството во општеството и опстојот на еден народ. И да не заборавиме: само во бројни семејства може да има рожби и за семејството, и за татковината и за Бога.

Мајката Божја нека биде постојана молитвеничка за сите мајки, за сите семејства и за сиот наш народ – да се раѓаме и растеме во полза на татковината и Црквата! По нејзините молитви, Господ да го приведе нашиот народ кон покајание, кон поправање, да ја учи и живее правилно својата вера, да го благослов нашиот опстој.

Амин.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *