Почетна Вести Европа Руските владици денеска на вонреден Синод
Руските владици денеска на вонреден Синод

Руските владици денеска на вонреден Синод

149
0

Руската патријаршија денеска на вонредна синодската седница ќе го разгледува признавањето на Украинската автокефалност од страната на Грчката Православна Црква.

Вонредната синодска седница беше закажана веднаш по објавувањето на веста дека Атина ја одобрува одлуката на Фанар да додели Томос за автокефалност во Украина.

Патријархот Кирил и членовите на Светиот Синод, наводно, ќе се сретнат во патријаршиската резиденција во Москва.

Кој ќе биде одговорот на РПЦ, може само да се претпоставува.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *