Почетна Вести Европа Рускиот патријарх ветува „Царство небесно“ за војниците кои ќе загинат за Русија
Рускиот патријарх ветува „Царство небесно“ за војниците кои ќе загинат за Русија

Рускиот патријарх ветува „Царство небесно“ за војниците кои ќе загинат за Русија

333
1

Поглаварот на Руската православна црква, патријархот Кирил, во послание до оние што се борат во Украина рече дека тие ја исполнуваат својата должност и заклетва и дека многумина ќе умрат. На оние руски војници што ќе загинат на бојното поле ќе им бидат простени сите гревови, затоа што тие биле водени од должноста.

„Ние знаеме дека денес многу луѓе умираат во полето на меѓусебната војна. Црквата се моли дека војната ќе заврши што е можно поскоро, па што е можно помалку браќа ќе се убиваат меѓусебно во оваа братоубиствена војна. Во исто време црквата сфаќа дека некој воден од чувството на должност и потребата да ја исполни својата заклетва, да остане посветен на повикот може и да загине. Тогаш тој, без сомневање, извршува акт на жртвување. Тој се жртвува за другите. И затоа ние велиме дека ваквата жртва ќе ги измие сите гревови што ги направила оваа личност“, рече патријархот Кирил.

 

Коментар(1)

 1. А како му се чини на НЕКСТА ТВ овој позив (клетва) од 1389 год.

  „Ко је Србин и српскога рода,
  И од српске крви и колена,
  А не дош’о на бој на Косово:
  Не имао од срца порода,
  Ни мушкога, ни девојачкога!
  Од руке му ништа не родило,
  Рујно вино, ни ’шеница бела!
  Рђом кап’о, док му је колена!”

  „Ко не дође на бој на Косово —
  од руке му ништа не родило:
  ни у пољу бјелица пшеница,
  ни у брду винова лозица!”

  Свети Кнез Лазар Хребељановић Српски

  Во случајот, Патријархот Кирил повикува на заштита на руското население кое брои преку 15 милиони Руси во Украина , кое е нападнато од растечкиот нацизам!

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *