Почетна Вести Европа Романската патријаршија направи чекор кон признавање на Украинската автокефалност

Романската патријаршија направи чекор кон признавање на Украинската автокефалност

211
0

Интересен момент се случи во Фанар во Вселенската патријаршија за време на Богослужбата посветена на 30 годишнината од изборот на Вартоломеј за Вселенски патријарх.

Романската Црква направи нов чекор кон признавање на автокефалноста на Православната Црква на Украина. Потврда за тоа е заедничкото молење меѓу Архиереј од Романската патријаршија, Архиепископк на Трговиште Нифон и Архерејоот на ПЦУ, Тернопилски и Кременечки Нестор.

Важно за потенцирање е дека неодамна, Поглаварот на ПЦУ, Митрополит Епифаниј изјави дека Романската Патријаршија е една од помесните цркви, кои сеподготвени да ја признаат автокефалноста на ПЦУ. Тој тогаш ги спомна и Грузиската, Бугарската и Албанската црква.

/доксологијаинфоњуз

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *