Почетна Празници Римокатолички светец на денот
Римокатолички светец на денот

Римокатолички светец на денот

94
0

Весрки календар: 25 септември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Никола вон Флуе.

sveti-nikola-von-flc3bce-1Роден е во 1416 година, на планината Флуе во Швајцарија. Живеел пустински живот. Најголема необичност во неговиот живот е тоа што во текот на своите 19 ипол години живеел без храна, освен што се крепел со светата причест. Тој факт историски бил докажан. Тој пост бил испитан и утврден од страна на црковните и граѓанските власти. Луѓето кои доаѓале за совет во пустината каде што тој живеел, почнале да го слават како светец. Свети Никола фон Флуе умрел во 1487 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *