Почетна На иста страна Религијата не ја дискриминира жената, исламот не забранува едукација на жената
Религијата не ја дискриминира жената, исламот не забранува едукација на жената

Религијата не ја дискриминира жената, исламот не забранува едукација на жената

922
0

Иако во јавноста важи општа перецепција дека религија ја дискриминира жената и дека религиозните жени се потчинеи, сепак реалноста е сосема поинаква.

Дестата епизода од серијалот На Иста Страна, беше посветен токму на улогата и позицијата на жената во религиите, во која христијанки и мслиманки зборуваат за својата определба да живеат по правилата на религијата.

Една од поголемите предрасуди кои постојат кога станува збор за жените и религијата е поврзана со исламот и со носењето шамија. Малкумина знаат дека тоа е личен избор на жената и никој не може да влијаее врз нејзината одлука. Исто така малкумина знаат дека во Куранот има поглавње посветено на жената, или пак дека со доаѓањето на Христот и со Новиот Заевт во Христијанството се враќа достоинството на жената

За оваа тема во емисиајта На Иста Страна, што се емитува секоја сабота во 11 часот на ТВ. Сител, зборуваат неколку жени.

Мерсиха Смаиловиќ, правник и гомел поборник за правата на религиозната жена беше на гости кај сестра Сниклитикија, во манастирот Свети Архангел Михаил во Берово. Погледнете го овој искучително позитивен и искрен разговор.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *