Почетна Вести Христијанство Професорот НИКОЛЧЕВ: БПЦ е автокефална, но МПЦ многу повеќе одговара на тој статус

Професорот НИКОЛЧЕВ: БПЦ е автокефална, но МПЦ многу повеќе одговара на тој статус

1.70K
1

Македонската православна црква ја заслужува автокефалноста и тоа требаше јасно да го каже Синодот на Бугарската Православна Црква, вели Дилјан Николчев професор по канонско право на Богословскиот Факултет во Софија во интервју за бугарските медиуми.

Професорот Николчев вели дека една црква за да биде автокефална треба да исполнува предвидени услови, кои МПЦ одамна ги има исполнето

-И ние БПЦ сме дел од автокефалните православни цркви, но во пракса МПЦ одговара многу повеќе на тие на услови што каноните ги предвидуваат отколку БПЦ, вели професорот по канонско право на софискиот Богословски факултет.

Коментар(1)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *