Почетна На иста страна Православни и исламски теолози отворено за верскиот радикализам. Втора епизода од „На Иста Страна“

Православни и исламски теолози отворено за верскиот радикализам. Втора епизода од „На Иста Страна“

460
0

Верскиот радикализам не извира од религиските учења, ниту пак тој тип на радикализам може да се дефинира како „верски“. Ова се две, од неколкуте точки на кои теолозите, отец Милан Ѓорѓевиќ и Метин Изети, застанаа на иста страна во втората епизода од серијалот „На Иста Страна“.

na ista 4Двајцата теолози сметаат дека на радикализмот не може да му се лепи етиката „верски“, затоа што тој тип на радикализам не извира од верските заедници, туку станува збор за злоупотреба на религијата.

Погледнете ја целата епизода, за да видите како Изети и отец Ѓорѓевиќ, застанаа на иста страна.

Во емисијата, професорите Марјан Ѓуровски и Зоран Матевски, пак зборуваат за верскиот радикализам од еден секуларен аспект.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *