Почетна Вести Европа Православната црква на Чешка и Словачка се престрои во блокот на Руската Црква
Православната црква на Чешка и Словачка се престрои во блокот на Руската Црква

Православната црква на Чешка и Словачка се престрои во блокот на Руската Црква

617
1

Православната црква на Чешка и на Словачка е првата која застана на страната на Руската православна црква, откако вчера Вселенската Патријаршија одлучи да прогласи автокефалност во Украина.

Архиепископот на Прешов и на Чешка и Словачка, Ростислав испратил писмо до Рускиот Патријарх Кирил во кое го уверува за непроменливост на позициите на Чешката и Словачка црква против, како што се наведува „бруталната интервенција на државните власти во Укарина во внатрешните работи на Црквата“

– Секој обид за легализација на украинските расколници мора да биде осуден од помесните Православни Цркви, пишува меѓу другото Ростислав, Архиепископ на Прешов, и Митрополитот на Чешка и Словачка.

Коментар(1)

  1. Пад Гордих непокорните се разделуваат,како да се исполни ова:

    Не убивај ги, за да не го заблудуваат мојот народ; растури ги со силата Своја и победи ги, Господи, заштитниче мој за да знаат дека тоа го сторила твојата рака.
    (ПС 58:11)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *