Почетна Празници Православен светец на денот
Православен светец на денот

Православен светец на денот

47
0

Верски календар: 04 март

МПЦ-ОА/ Св. Лав Катански.

Свети Лав живеел во деветтиот и десеттиот век. Родум бил италијанец од Равена. Родителите му биле видни и побожни луѓе и во младоста му овозможиле да стекне добро образование. Свети Лав многу се подвизувал во милостињата. Како епископ на сицилискиот град Катана се грижел за сите бедни, бездомници, сираци. Заради неговите големи добродетели Бог му дал дар да чудотвори. Се упокоил во длабока старост и бил погребан во црквата на свети Лукија.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *