Почетна Вести ПОТВРДА за преминувањето на Американската католичка црква во Православие
ПОТВРДА за преминувањето на Американската католичка црква во Православие

ПОТВРДА за преминувањето на Американската католичка црква во Православие

839
0

Руската задгранична црква со соопштение ја потврдила информацијата дека Амеиканската католичка црква, заедно со 60 парохии и со своите верници на чело со нејзиниот Поглавар преминале во Православие, односно во Задграничната руска православна црква.

Во соопштението на ЗРПЦ, пишува дека во текот на изминатите неколку месеци, лидерот на самостојното црковно движење наречено „Католичката црква на Исток”, поранешниот Архиепископ Рамзи Мусалам почнал една извонредна транзиција: да се донесе целото движење, од над 60 парохии, во Руската Православна Задгранична црква на Русија.

Поранешниот архиепископ бил примен во православната црква и ракоположен за ѓакон и свештеник со благослов на митрополитот Иларион, првиот архиереј на РПЦЗ.

-Поранешниот архиепископ сега е јеромонах Илија. Отец Илија израснал во областа Скрантон на Пенсилванија, како дел од полската национална Католичката црква, во која бил ракоположен за свештеник. Процесот на православните сега започна, со постепеното прифаќање на поранешното свештенството и верниците на „Католичката црква на Истокот” во Православието, со регулирање во рамките на канонската прегратка на Православната Црква.

Се очекува дека ова ќе биде долг и сложен процес, но еден од кој ќе има богата духовна жетва, пишува во офиицијалнот соопштение на РПЦЗ.

-Дозволете ни да ги поздравиме овие луѓе со радост и да го направиме сето она што можеме за да им помогне да се интегрираат во православната заедница. Дозволете ни да му благодариме на Бога што го доведе отец Илија и неговиот верен народ во православието, пишува во официјалното соопштение на Руската задгранична православна црква.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *