Почетна Вести ПОСЛЕДНА ВЕСТ! Руската православна црква нема да оди на Крит
ПОСЛЕДНА ВЕСТ! Руската православна црква нема да оди на Крит

ПОСЛЕДНА ВЕСТ! Руската православна црква нема да оди на Крит

880
0

Синодот на Руската православна црква, едногласно одлучил дека нема услови за одржување на Сеправославниот собор на Крит и во такви околности, нејзина делегација нема да учествува на закажаниот Собор.

Ruska Crkva SInod 1Шефот на одделот за надворешни работи на Руската Патријаршија, Иалрион Алфеев изјавил дека единството на Православната црква може да се спаси, доколку Собороот биде одложен и најитно се свика нова средба на поглаварите за дополнителни подготовки, нешто што Вселенскиот Патријарх веќе го одби.

Доколку и овој пат предлогот на РПЦ-МП биде одбиел од Вселенската патријаршија, Руската црква нема да учествува на соборот.

/РЕЛИГИЈА.МК

Повеќе информации за одлуката на Руската православна црква, подоцна во денот

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *