Почетна Вести Папата да престане „рекламата“ за еутаназија на пациентите
Папата да престане „рекламата“ за еутаназија на пациентите

Папата да престане „рекламата“ за еутаназија на пациентите

79
0

Папата Франциск побара од хуманитарната организација на Белгиската католичка црква да престане да нуди еутаназија во своите психијатриски болници.

Организацијата Брадерс оф Черити во мај објави дека ќе им дозволи на лекарите да извршат еутаназија во 15 психијатриски болници.

Белгија и Холандија се држави каде лекари може легално да убијат пациент со психичко заболување и тоа на нивно барање.

Пациентите треба да бидат во состојба на „неподносливо страдање“, а најмалку три лекари меѓу кои и психијатар мора да бидат консултирани.

Католичката организација соопшти дека еутаназијата ќе биде спроведена само ако нема никакви разумни можности за терапија.

Ватиканската новинаска агенција јави дека папата побарал од Белгијанците да не спроведуваат еутаназија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *