Почетна Вести Отпечатен првиот молитвеник за слепи и глуви
Отпечатен првиот молитвеник за слепи и глуви

Отпечатен првиот молитвеник за слепи и глуви

181
0

За прв пат во историјата на Руската Црква беше издаден православен молитвеник, изготвен специјално за луѓето со ограничен слух и вид.

249532-pПри составувањето на молитвеникот, биле следени неколку принципи: да им се дадат најнеопходните податоци на слепите и глувите во врска со молитвената практика во Православната Црква.

Информацијата е претставена максимално едноставно и достапно, согласно можностите на слепите и глувите луѓе. Изданието не е збир на молитви, извадени од вообичаениот молитвеник, туку раководство за слепоглувите во врска со молитвата и нејзиното секојдневно практикување.

Во него се вклучени утринските и вечерните молитви, молитвите пред причест, молитвите за разни потреби, како и некои размислувања за верата.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *