Почетна Празници Од верскиот календар на Католиците
Од верскиот календар на Католиците

Од верскиот календар на Католиците

16
0

Верски календар: 03 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Благословен Августин Кажотиќ.

Blazen AvgustinБил роден во Трогир, околу 1260 година. Бил бискуп во Загреб и во Лучера. Во Загреб се истакнал со пастирските походи во бискупијата и со уредувањето на богослужбата, а во Лучера како проповедник против кривоверството. Умрел во Лучера, Италија, во 1323 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *