Почетна Празници Од календарот на Католиците
Од календарот на Католиците

Од календарот на Католиците

18
0

Верски календар: 16 мај

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Иван Непомук.

Бил роден во средината на 14-от век во Непомук во Чешка. Завршил студии по теологија и станал свештеник. Луѓето доаѓале кај него за да се исповедуваат. Сопругата за кралот Вјенчеслав Четврти, Софија го избрала Иван за свој исповедник. Кралот побарал од Иван да му каже за кои гревови се исповедала кралицата. Свети Иван го одбил поради исповедната тајна. Затоа кралот им го предал Иван на крвниците, а тие го фрлиле во реката Влтава, во 1393 година. Така Иван Непомук умрел поради верувањето во Господ, како жртва на исповедната тајна.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *