Почетна Политичка теологија Новите атеисти се исто опасни како и верските екстремисти
Новите атеисти се исто опасни како и верските екстремисти

Новите атеисти се исто опасни како и верските екстремисти

362
3

Новите атеисти се подеднакво опасни како и религиозните екстремисти. Ова е тезата што колумнистката на „Бангор Дејни Њуз“ Хедер Денкмиер,  ја разработува во својата анализа за состојбите на глобално ниво како резултат на акциите на религиозните фанатици иу реакциите на тие случувања во светот од страна на т.н. „нови атеисти“, жестоки критичари на религиозноста на општествата.

Хедер Денкмиер, колумнистка на „Бангор Дејни Њуз“
Хедер Денкмиер, колумнистка на „Бангор Дејни Њуз“

Колумнистката во својата анализа наведува дека „верувањата во нетолоренацијата“ е заедничка и за религиозни екстремисти и нивните идеолошки противници.

И двете страни и верските фундаменталисти и „Новите Атеистите“ гајат еден ист прост поглед за она што е погрешно и што е исправно, што пак создава правило „нас“ против „вас“. Денкмиер заклучува дека „новите атеисти“ користејќи ги фундаменталистите, трошат многу време за да ги зајакнат своите аргументи против верски убедувања тврдејќи дека религијата и луѓето кои веруваат во нејзе се извор на сите проблеми во светот.

Тоа вели комумнистката, е идентично штетно како и заведените фанатици.

Таа потенцира дека од друга страна пак и религиозните и атеистите, во вистинска смисла на зборот, без радикалните погледи, не претставуваат проблем.

Проблемот е во екстремите, вели во Својата колумна, Хедер Денкмиер

/WRN

Коментар(3)

  1. Haha, ne postoi takvo nesto kako radikalen ekstremist…Vprocem, naj”agresivnata” rabota sto moze ateistot da ja napravi e da postira naucni trudovi na nekoj sajt, za razlika od religioznite radikali, koi ubivaat luge.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *