Почетна Вести Нова монета со ликот на свети Никола Чудотворец
Нова монета со ликот на свети Никола Чудотворец

Нова монета со ликот на свети Никола Чудотворец

1.81K
0

Народната банка на Република Македонија издаде и пуштИ во оптек нова кованaтa парa за колекционерски цели „свети Никола Чудотворец“.

Како што соопшти НБРМ, на аверсот, во горниот дел од монетата се прикажани грбот на Република Македонија, натписот „100 дeнари“ на македонски јазик, како и годината на издавање „2016“. Во централниот дел на монетата, од лево, е претставена слика на базиликата Св. Никола во Бари (Италија). Долу е прикажан мозаикот од влезот на руската православна црква Св. Никола во Бари. Од десно се статуата на свети Никола во катедралата Св. Исак во Санкт Петербург, ознаката „Ag925“, како и тежината на монетата „31.1 г“. На долниот дел е испишан називот „Република Македонија“ на македонски јазик.

На реверсот, во централниот дел од монетата е претставен гравиран и насликан портрет на свети Никола Чудотворец врз основа на иконата во црквата на св. Серафим Саровски во Санкт Петербург. Под портретот стои натписот „свети Никола Чудотворец“.

Кованaта парa е изработенa од сребро Аg925, со тежина на среброто од 31,1 г, чистота на среброто од 28,77 г и во форма на правоаголник со димензии 30 х 45 мм.

Цената на кованaтa парa „свети Никола Чудотворец“ изнесува 3.800,00 денари.

Кованите пари за колекционерски цели издадени од Народната банка се законско средство за плаќање во Република Македонија.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *