Почетна Вести Народниот правобранител: На ученичките што носат шамии да не смее да им се забрани посетување настава
Народниот правобранител: На ученичките што носат шамии да не смее да им се забрани посетување настава

Народниот правобранител: На ученичките што носат шамии да не смее да им се забрани посетување настава

96
0

Народниот правобранител најостро ја осудува постапката на Министерството за образование, кое со допис му овозможило на директорот на основното училиште „Братство и единство“ од Охрид, да им забрани посетување настава на ученички што носеле шамија на главата и бара веднаш да им се овозможи следење на наставата.

„Уставот на Република Македонија и Европската конвенција за човековите права предвидуваат и дозволуваат слобода на вероисповед и слобода на изразување на религијата, а според Конвенцијата за правата на детето, слободата на манифестирање на вероисповедта може да потпаѓа само под ограничувања предвидени со закон, а вакви ограничувања не се предвидени со Законот за основно образование и со другите позитивни законски прописи“, се наведува во реакцијата на Народниот правобранител.

Правобранителот укажува на потребата за доследно почитување на законите и задолжителна примена на ратификуваните меѓународни акти, како составен дел од нашиот правен поредок.

/академик.мк

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *