Почетна Вести На Руската црква и сметаат Чехов, Куприн и Бунин
На Руската црква и сметаат Чехов, Куприн и Бунин

На Руската црква и сметаат Чехов, Куприн и Бунин

384
1

Руската патријаршија бара од училишната програма да се исфрлат расказите „За љубовта“ на Антон Чехов, „Грмушката на јоргованот“ на Александар Куприн и „Кавказ” на Иван Бунин поради преголема слобода во толкувањето на љубовта.

Протојереј Артемиј Владимиров, член на комисијата на РПЦ за прашања на семејството, заштитата на мајчинството и детството изјавил дека од „огромното богатство на руската книжевност, во која постои голем број дела кои можат да ги формираат идеалите на семејството, методичарите ги избрале овие дела кои воопшто не одговараат на таа цел“.

-Дела која им се нудат на учениците за проучување , како што се „За љубовта“ на Чехов, „Грмушката на јоргованот“ на Куприн и „Кавказ“ на Бунин ја величаат слободната љубов. Во еден случај измамениот маж извршува самоубиство, во друг се распаѓа семејството, а во третиот измамата нема никакви последици”, велат од РПЦ.

Коментар(1)

  1. Го молам Г. Уредник пред да пушти некоја информација треба да провери дали таа е е така или не. Му препорачувам на Г. Уредник да го отвори сајтот Правмир.ру и ке прочита дека РПЦ не изјавила такво нешто, а мислењето на многууважениот протоереј Артемиј Владимиров објаснува точно Што мислел со неговата изјава, дека се работи за заќувување на христијанските семејни вреднисти а не за растурање

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *