Почетна Политичка теологија Муслиманите растат во САД, Американците малку знаат за муслиманите
Муслиманите растат во САД, Американците малку знаат за муслиманите

Муслиманите растат во САД, Американците малку знаат за муслиманите

165
0

Муслиманското население во САД порасна во последните две децении, но сè уште многу Американци малку знаат за исламот или Муслиманите и погледите кон муслиманите стануваат се повеќе поларизирани по политички линии, покажува последното истражување на Пју Рисирч Центарот.

Околу 2,35 милиони муслимани живееја во Соединетите Држави во 2007 година – што претставува 0,8% од населението на САД, кога Истражувачкиот центар Пју започна да ја мери големината, демографските карактеристики и погледите на оваа група. Оттогаш, растот е примарно поттикнат од два фактори: континуираниот прилив на муслимански имигранти во САД и тенденцијата на муслиманите да имаат повеќе деца од Американците од другите вери.

Во 2015 година, Центарот прогнозираше дека муслиманите би можеле да бидат 3,85 милиони во САД до 2020 година – приближно 1,1% од вкупното население. Сепак, растот на муслиманското население од имиграцијата можеби се забави неодамна поради промените во федералната имиграциска политика.

Бројот на муслимански објекти за богослужба во САД, исто така, се зголеми во последните 20 години. Студијата спроведена во 2000 година идентификуваше 1.209 џамии во САД таа година. Нивната последователна студија во 2011 година покажа дека бројот на џамии пораснал на 2.106, а верзијата од 2020 година открила 2.769 џамии – двојно повеќе од бројот за две децении.

Во анкета од март 2021 година, возрасните во САД беа прашани со колкава дискриминација сметаат дека се соочуваат голем број религиозни групи во општеството. Американците имаат поголема веројатност да кажат дека веруваат дека муслиманите се соочуваат со „многу“ дискриминација отколку да го кажат истото за другите религиозни групи вклучени во истражувањето, вклучувајќи ги Евреите и евангелските христијани. Сличен модел се појави во претходните истражувања од 2009 година, кога Американците беа поверојатно да кажат дека има многу дискриминација кон муслиманите отколку да го кажат истото за Евреите, евангелските христијани, мормоните или атеистите.

Во текот на последните 20 години, американската јавност беше поделена околу тоа дали исламот е поверојатно од другите религии да поттикнува насилство и се појави забележителен партиски јаз по ова прашање. Кога Центарот првпат го постави ова прашање на телефонска анкета во 2002 година, републиканците и независните наклонети кон републиканците беа само умерено поголеми шанси од демократите и демократите да кажат дека исламот поттикнува насилство повеќе од другите религии – и ова беше малцинско гледиште во двете партиски групи. Меѓутоа, за неколку години, републиканците почнаа да се зголемуваат со поголема веројатност да веруваат дека исламот поттикнува насилство. Демократите, наспроти тоа, станаа поверојатно да кажат дека исламот не поттикнува насилство. Сега, републиканците се многу поверојатно од демократите да кажат дека веруваат дека исламот поттикнува насилство повеќе од другите религии.

Иако многу Американци имаат негативни ставови кон муслиманите и исламот, 53% велат дека лично не познаваат некој што е муслиман, а сличен дел (52%) велат дека знаат „не многу“ или „ништо“ за исламот . Американците кои не се муслимани и кои лично познаваат некој што е муслиман, имаат поголема веројатност да имаат позитивен став за муслиманите , и тие се со помала веројатност да веруваат дека исламот поттикнува насилство повеќе од другите религии.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *