Почетна Празници Муслаиманите ја одбележуваат одбраната ноќ на патувањето
Муслаиманите ја одбележуваат одбраната ноќ на патувањето

Муслаиманите ја одбележуваат одбраната ноќ на патувањето

202
0

Верски календар: 03 Мај

ИВЗ/ Лејлетул Мираџ

erusalimСтанува збор за една од најзначајните ноќи кај Муслиманите. Според календарот оваа 2016 година, тоа е ноќта на трети спроти четврти мај.

Таа ноќ, ноќта на Мираџ Мухамет бил префрлен од Мека во Ерусалим и се нарекува Ишра (полноќно патување), а потоа во небеските пространства, каде стигнал до „Сидретул-Мунтеха“, што пак се нарекува мираџ. Тогаш се објавени и петте духовни намази.

Лејлетул Мираџ е ноќ за која зборува и Куранот и Хадис

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *