Почетна Репортажа Видео Моќна најава за прогласувањето на Јоаникиј Ракотински за Светител

Моќна најава за прогласувањето на Јоаникиј Ракотински за Светител

3.93K
0

Скопската епархија на Македонската Православна Црква подготви моќно видео со кое го најавува големиот настан за прогласувањето на Архимандритот Јоаникиј од Ракотинци за Светител.

Во видеото се појавува кивотот (специјалниот ковчег)  со нетрулежните мошти на Светиот Јоаникије Ракотински, кои в недела ќе бидат на чело на литијата, која ќе почне од Црквата Свети Ѓорги во Крив Дол, а од мостот Гоце Делчев ќе се приклучи на големиот број верници кои ќе се следат до Соборниот Храм „Свети Климент Охридски“

Моштите на овој светител, за кои веќе се запишани и првите исцелителни чуда, ќе остатан изложени во кивото во Соборниот Храм, се до изградбата на цркавта „Св. Константин и Елена“, каде подтоа ќе бидат префрлени.

Погледнете го видео спотот, изработен од невладината „Медиум-Скопје“.

Р. З.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *