Почетна Вести Христијанство Митрополит Доротеос: Црквата не прифаќа терминот Македонија да биде составен дел од името на друга држава
Митрополит Доротеос: Црквата не прифаќа терминот Македонија да биде составен дел од името на друга држава

Митрополит Доротеос: Црквата не прифаќа терминот Македонија да биде составен дел од името на друга држава

222
0

Пораката на грчкиот Синод, кој официјално учествува на митингот на Синтамга, ја пренесе митрополитот Доротеос.

-Почитувани браќа, Светиот Синод на чело со Архиепископ Атински и на цела Грција и архиереите претставени со едногласна одлука, им се обраќаме на сите, истакнувајќи дека Грчката Црква смета дека секој израз на одбрана на законите на Македонија е надвор од партиски цели.

Црквата го зазеде своето место во оваа многу чувствителна национална тема за Македонија. Црквата сведочеше за зборот и за свештенството и за луѓето, крвта хеленистичка на Македонија уште од античко време, и затоа не може да го прифати терминот Македонија или кој било друг дериват, како дел од името на друга држава. Нешто што исто така ќе влијае на името на расколничката црквата таму. Името Македонија го вклучува неодоливото расположение на државата Скопје, изјавил Митрополитот на ГПЦ.

-Нашите архиереи во регионот протестираат за грчката држава на нашата Македонија. Света одговорност на Црквата е да ги обедини во единството сите Грци. Национален консензус, единство и напор. Сите Грци мора да ја водат борбата за татковината.

Македонија е во срцата на сите Грци. Бог е со нас и нашата татковина, рекол грчкиот митрополит.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *