Почетна Вести Манастирот во Рајчица добива нов лик
28
27
26
25
24
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Манастирот во Рајчица добива нов лик

1.26K
0

Монахињите од Рајчица, заедно со голем број верници кои им помагаат, интензивно работата на уредување на манастирскиот комплекс. Изминативе денови би поставен и уреден целосно нов простор за пчелите што монахињите ги одгледуваат во манастирот.

Од Бигорската Обител велат дека Рајчица е во екот на интензивно градење, како резултат на зголемените потреби на сестринството во последните неколку години. За таа цел бил потребен подолг период на подготовки со купување на земјиште и создавање на услови за денешното проширување.

-Затоа радоста на сестринството е неизмерна, гледајќи како пред нивните очи манастирот постепено го преобразува и разубавува својот лик, и излегува од своите ѕидини во местото каде што веќе е во тек изградбата на новиот конак, за што најголема заслуга, покрај бројните дарители, има нашиот ктитор г – ѓа Елена Пандева, директор на модната куќа „Ел Креатив“ и на градежното претпријатие „Жикол“. Насекаде просторот се уредува и облагородува, па ете и пчеларникот доби свој нов простор на живописната висорамнина во непосредна близина на манастирот, велат од Бигорски.

Во изградбата и поставување на пчелникот на помош биле голем број верници од повеќе градови, без разлика на возраста активно работеле за завршување на просторот.

Бигорската Обител објави и фотографии од оваа работна акција.

ГАЛЕРИЈА:

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *