Почетна Коментар Комисијата за МПЦ не е укината, нема опасност за шизма кон БПЦ
Комисијата за МПЦ не е укината, нема опасност за шизма кон БПЦ

Комисијата за МПЦ не е укината, нема опасност за шизма кон БПЦ

280
0

Како претседател на Синодалната архиерејска комисија за преговори со Македонската православна Црква и останатите Помесни Православни Цркви за воспоставување на канонските статус на МПЦ сакам да ве информирам за следното:

Св. Синод на Бугарската Православна Црква – Бугарска патријаршија во полн состав утврди комисија од Синодални митрополити во состав: Старозагорски митрополит Кипријан-Претседател и членови: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николај, западно и средноевропски митрополит Антониј, Варненскиот и Великопреславски митрополит Јован, Неврокопско митрополит Серафим и Врачанскиот митрополит Григориј, на седницата на 27.11.2017 година и од тогаш комисијата не е променета и не е укината, туку продолжува со својата работа.

Создадената комисија има за цел воспоставување на канонските статус на МПЦ и БПЦ – БП со свест за својот свештен долг презема обврската да покаже целосна соработка, како да посредува и да се залага пред Помесните Православни Цркви, преземајќи се неопходно за тоа.

Во врска со своето решение од 27.11.2017 година, Св.Синод на БПЦ-БП досега не извршил никакви дејствија спротивни на каноните на св. Православие, поради што се несоодветни секакви изјави дека БПЦ-БП врши такви, како и дека од овој резултат ќе канонски последици.

Едната од задачите на Синодалната комисија е токму оваа – да води дијалог и консултации со помесните православни цркви барајќи начини и согласност да се постигне саканиот резултат без да се нарушуваат каноните на св.Православие.

Категорично сакам да констатирам дека секакви шпекулации за наметнување на раскол на БПЦ-БП, не одговараат на реалноста, бидејќи комисијата на Св.Синод на БПЦ-БП по т.н Македонското прашање не спроведе анти-канонско дело што ќе резултира со таква казна.

Св.Синод на БПЦ-БП со јасно свест и одговорност пред Бога и православната вистина и пред својата совест, ги задржувал канонските норми и правила во однос со другите помесни Православни Цркви, зачувувајќи ја Едната Христовата Црква, во која секогаш владее братољубие, а не раздор и кавги. Така ќе биде и во процесот на преговорите со другите помесни православни цркви, во врска со статусот на МПЦ.

Бугарските Синодални митрополити имаат право на свои лични ставови и мислења, но за прашања поврзани со дијалогот за воспоставување на канонските статус на МПЦ и поврзаните одлуки на комисијата и Св.Синод на БПЦ-БП, изјави има право да дава само и единствено Претседателот на Синодалната комисија, кој е и портпарол на Св.Синод на БПЦ-БП, согласно одлуките на св. Синод на БПЦ-БП од ноември и декември 2017.

Конечно сакам да ги повикам сите сакани во Господа браќа и сестри да имаме мир во Христа Спасителот, да имаме вера и надеж во Него, да имаме добар однос кон сите кои имаат и друго мислење, да најдеме внатрешното спокојство на миротворство и братољубие, бидејќи Христос ни испраќа искушенија, кои можеме да ги поднесеме, но за да ни го испит трпението за едено толку важно прашање кое се однесува на Православното ни наследство, за да не бидеме прекорувани за национално предавство, или недејство од заинтересирани страни.

Пишува: Митрополит Старозагорски Кипријан (БПЦ)

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *