Почетна Празници Кој светец го слават Католиците?
Кој светец го слават Католиците?

Кој светец го слават Католиците?

63
0

Верски календар 20 мај

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Бернардин Сијенски.

bernardinБил роден во 1380 година, во Сиена. Се запишал во сеучилиштето во Сиена. Како студент, поради големите способности им помагал на луѓето кои биле болни од чума. Кога тој се заразил од чумата, почнал сериозно да размислува за животот. Господ му помогнал и тој оздравел. Го продал својот имот и парите им ги дал на сиромашните. Стапил во редот на фрањевците каде бил познат како проповедник и светец. Свети Бернардин умрел во 1444 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *