Почетна Празници Кој светец денеска го слават Католиците?
Кој светец денеска го слават Католиците?

Кој светец денеска го слават Католиците?

45
0

Верски календар: 14 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Максимилијан Колбе.

sveti_maksimilijan_kolbeБил роден во Полска во 1894 година. На 13-годишна возраст стапил во фрањевачкиот ред. По успешното школување станал свештеник. Бил побожен кон Светата Богородица. Основал градови во Полска и Јапонија кои ги нарекол Безгрешна Девица каде бил мисионер. Во градовите основал печатници за печатење книги со едукативна верска содржина. Кога се вратил во Полска за време на Втората светска војна, Германците го одвеле во концентрациониот логор Аушвиц. Кога била издадена наредба за погубување на десет логораши, Максимилијан се пријавил да биде погубен наместо еден од логорашите. Поради истрајноста во верата во логорот, бил прогласен за светец. Верниците му се молат за истрајност во верата

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *