Почетна Празници Кој светец денеска го слават Католиците?
Кој светец денеска го слават Католиците?

Кој светец денеска го слават Католиците?

32
0

Верски календар: 09 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Емигдиј.

sveti_emigdijeПотекнувал од Триер. Бил христијанин. Морал да побегне во јужниот дел на Италија и отишол во Милано, каде бискупот свети Матерно го назначил за свештеник. Потоа заминал во Рим каде папата го просветил за бискуп и го испратил во Асколи. Свети Емигдиј умрел како маченик во 303 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *