Почетна Празници Кој светец денеска го слават Католиците?
Кој светец денеска го слават Католиците?

Кој светец денеска го слават Католиците?

21
0

Верски календар: 13 Јули

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Хенрик.

sveti_henrikБил роден во 973 година во Абако во близина на Регенсбург. Царот Хенрик бил побожен човек. Се залагал за обновување на црквата и за испраќање на свештениците-мисионери во областите каде не било раширено христијанството. Свети Хенрик основал многу бискупии и манастири. Умрел во 1024 година.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *