Почетна Празници Кој Светец денеска го слават Католиците?
Кој Светец денеска го слават Католиците?

Кој Светец денеска го слават Католиците?

24
0

Верски календар: 20 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Бернард од Клерво.

sveti_bernardБил роден во Франција во единаесеттиот век. Отишол во манастир во Сито. Кога завршил теолошко училиште станал свештеник. За време на војните во Ерусалим, за војниците го основал редот Темплари. Пишувал теолошки книги, а папата Еуген Четврти бил негов ученик. Тој се залагал за побожност кон Светата Богородица Марија и изградил многу цркви во нејзина чест. На свети Бернард му се молат верниците за напредок во духовниот живот.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *