Почетна Uncategorized Кој светец денеска го слават Католиците?
Кој светец денеска го слават Католиците?

Кој светец денеска го слават Католиците?

105
0

Верски календар: 19 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Иван Еудес.

sveti_ivan_eudesЖивеел во Франција во седумнаесеттиот век и припаѓал на монашката католичка Исусова дружина. Завршил теолошка училиште и бил стручњак за латински јазик. Успешно ја објаснувал верската наука. Основал интернати во кои се школувале идните свештеници. Ја пропагирал молитвата на срцето Исусово како симбол на љубовта кон луѓето. На свети Иван Еудес му се молат верници за разни потреби, а особено оние кои “паднале” во зло и неморал.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *