Почетна Празници Кој празник денеска го слават Католиците?
Кој празник денеска го слават Католиците?

Кој празник денеска го слават Католиците?

48
0

Верски календар: 08 Декември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Безгрешно зачнување на Блажена Девица Марија.

deЦрквата не учи дека едно битие останало совршено на своето место и покрај општиот неред. Тој неред го предизвикал гревот на нашите прародители Адам и Ева, кој поминал на сите луѓе и го повикува изворниот грев. Тоа е битието на Блажена Девица Марија. Со денешниот празник, црквата не посетува како Марија од зачнувањето во утробата на својата Мајка Ана била ослободена од изворниот грев. Вистината за безгрешното зачнување на Блажена Девица Марија го прогласил папата Пио Деветти, на 8 декември 1854 година. Четири години подоцна, во 1858 година во Лурд, во Франција, Блажена Девица Марија и се прикажува на девојката Бернардица. Од тогаш, Лурд го посетуваат милиони луѓе. Според Маријевиот заговор, таму се излечиле многу болни на душа и тело.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *