Почетна Празници Кој празник денеска го слават Евреите?
Кој празник денеска го слават Евреите?

Кој празник денеска го слават Евреите?

206
0

Верски календар: 23 март

ЕВРЕЈСКА ЗАЕДНИЦА/ Таанит Естер – пост на денот спроти Пурим

Таанит Естер е празник кој се слави во знак на сеќавање кога Евереите избегнале истребувањето во Персија. Тоа е ден на пост спроти празникот Пурим.

Обичаите за овој празник се да се чита мегилат Естер-свитокот. Се даруваат сиромашните со пари, се прави пуримска гозба, забава и маскенбал.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *