Почетна Празници Кој е светецот што денеска го слават Католиците?
Кој е светецот што денеска го слават Католиците?

Кој е светецот што денеска го слават Католиците?

141
0

Верски календар: 22 Април

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Леонид.

sveti leonidОриген бил еден од најпознатите ученици и гениј на првата црква. Тој бил син на свети Леонид, кој загинал за време на римскиот цар Септимиј Север, во 204-тата година. Поради тоа што не сакал да се одрекне од верата во Христос, на Спасителот Леонид му била отсечена главата. Тој имал седум синови кои добро ги воспитувал. Најголемо внимание му посветил на најстариот син, Ориген потикнувајќи го на читање и проучување на Библијата. Кога Леонид поради верата го затвориле, Ориген му напишал писмо во кое барал од него да издржи и да остане во верата.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *