Почетна Вести Кипарската црква Соборот од Крит го проглас за осми Вселенски Собор
Кипарската црква Соборот од Крит го проглас за осми Вселенски Собор

Кипарската црква Соборот од Крит го проглас за осми Вселенски Собор

176
0

Кипарската православна црква официјално го прогласи Соборот од Крит за продолжение на историските вселенски Собори.

kiparska crkvaЗа Синодот на кипарската архиепископија Светиот и Велики собор на Православната Црква одржан во јуни е практично осми Вселенски Собор на Православната црква и е продолжение на седумте Вселенски собор, како и на другите големи помесни собори, кои ги следеа, од кои некои имаат авторитетот на Вселенски. Отсуството на четири автокефални цркви, меѓу кои и најголемата Руска црква, за Кипар е безначајно прашње.

-Документите, декларацијата и одлуките кои се однесуваат на прашањата разгледувани од Светиот и Велики Собор беа дискутирани подетално во изминатите 50 години, беа договорени и потпишани од сите Православни Цркви. Затоа, не доаѓањето во последен момент на четири помесни Цркви, што се должи на политички, но и на внатрешните за овие Цркви причини, никако не го намалува значењето и авторитетот на одлуките на Светиот и Велики Собор, стои во соопштението на Синодот на Кипарската црква.

Кипарските владици посочуваат дека и на Вселенските Собори во историјата имало Цркви кои не доаѓале и тоа исто така не го намалувал авторитетот на тие Собори.

-На Вториот Вселенски Собор, како што е познато, отсуствува Римската Црква, која тогаш била Православна и тоа водечка катедра, а на Третиот Вселенски Собор отсуствува Антиохиската Црква, стои во соопштението на Кипарската архиепископија.

/РЕЛИГИЈА.МК

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *