Почетна Вести Кипарската црква се приклучи на оспорувачите на предложените документи за Сеправославниот Собор
Кипарската црква се приклучи на оспорувачите на предложените документи за Сеправославниот Собор

Кипарската црква се приклучи на оспорувачите на предложените документи за Сеправославниот Собор

216
0

Kiparaska pravoslavna crkvaИ Кипарската православна црква ги отфрли предложените заклучоци од точката за односите на Православната црква со останатите  христијански цркви и достави свои амандмански забелешки на текстот.

Во официјалното соопштение од Синодот на Кипарската архиепископија се набројани неколку амандмански интервенции на текстот за кои Кипарските владици сметаат дека се неопходни да усвојување.

Црквата на Кипар смета дека Православната Црква е “едната, света, соборна и апостолска Црква“ и иако посочува дека е потребен дијалог со останатите неправославни, или инославни цркви и конфесии, сепак смета дека тој треба да се одвива во насока на дијалог меѓу Православната црква со неправославните христијански цркви и конфесии за нивно единство со Православната црква.

/РЕЛИГИЈА.МК

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *