Почетна Празници Католиците ја слават Света Ружа
Католиците ја слават Света Ружа

Католиците ја слават Света Ружа

53
0

Верски календар: 23 Август

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Ружа Лимска.

sveta_ruza_limska3Била родена во Перу, во 1568 година. Секој светец има своја каризма на која Духот Божји го потикнува. Нејзините родители сакале таа да се омажи за некое момче. Сепак, Ружа го избрала Исус Христос на кој цел живот му служела. За да го спречи одржувањето на венчавката, Ружа облекла покорнички фустан и ја скратила косата. За време на својот живот таа им помагала на сиромашните луѓе. Света Ружа Лимска умрела во 1617 година.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *