Почетна Празници Католиците го слават Свети Мартин
Католиците го слават Свети Мартин

Католиците го слават Свети Мартин

32
0

Верски календар: 11 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Мартин, бискуп на градот Тулуз во Франција.

sveti-martin-frРоден е во Панонија, во 316 година, во паганско нехристијанско семејство. Бил офицер во римската војска, но и добар христијанин. Се одрекол од војничката служба и станал калуѓер. Бил избран за бискуп на градот Тулуз и успешно ја ширел христијанската вера и им помагал на сиромашните.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *