Почетна Празници Католиците го слават Свети Емерик
Католиците го слават Свети Емерик

Католиците го слават Свети Емерик

50
0

Верски календар: 05 Ноември

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Емерик.

sveti-emerikРоден е во Унгарија во почетокот на единаесеттиот век, како син на првиот Унгарски крал Стјепан кој црквата го прогласила за светец. Својот син Емерик кој требало да го наследи кралскиот престол го воспитувал во побожност, моралност и добрина. Емерик како принц имал можност да живее раскошно, но ги прифаќал упатствата на неговиот татко и живеел скромно, развивајќи ги кај себе сите добрини. Кога бил на лов, несреќно загинал во триесеттата година од животот. Поради светиот живот бил прогласен за светец. На Емерик му се молат младите за помош, со цел да ги послушаат постарите и своите старатели.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *