Почетна Празници Католиците го слават Свети Агатон
Католиците го слават Свети Агатон

Католиците го слават Свети Агатон

12
0

Верски календар: 10 Јануари

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Агатон.

1Роден е во Сицилија, а по потекло бил Грк. Живеел во седмиот век и се определил за монашки живот во Редот на свети Бенедикт. Во 678 година бил избран за папа. Во тоа време, во Рим пустошела чума. Папата Агатон ги помагал несреќните луѓе и бил почитуван од народот. Бил многу заслужен, бидејќи во 680 година, било свикано Цариградското собрание. Умрел во 681 година, правејќи добри дела за Црквата и за луѓето, на посебен начин, за тие кои биле најсиромашни.

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *