Почетна Празници Католиците денеска го слават Свети Илија
Католиците денеска го слават Свети Илија

Католиците денеска го слават Свети Илија

17
0

Верски календар: 20 Јули

КАТОЛИЧКА ЦРКВА/ Св. Илија.

sveti_ilija2Тој бил најпознатиот пророк на Стариот Завет во деветтиот век за време на безбожниот крал Ахаба и неговата сопруга Изабела. Таа го присилувала народот на монотеизам и барала од Израелците да им се поклонуваат. Пророкот Илија се борел против тоа зло. Господ ги казнувал Израелците, па така настапила суша. На ридот Кармела, Илија рекол дека тој е пророк на живиот Бог, што се докажало тогаш кога тој му се помолил на Господ за една жртва, а тој ја запалил. Во тој случај, 450 пророци биле погубени поради тоа што го заведувале израелскиот народ.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Your email address will not be published. Required fields are marked *